Angst- en paniekklachten

Word je soms door angst verlamd of houdt het je tegen om dingen te doen? Angstklachten zijn de meest voorkomende psychische klachten waar mensen last van kunnen hebben.

Maar liefst 1 op de 5 mensen heeft ooit in zijn leven last van een vorm van angst. Sommige mensen hebben plotseling opkomende aanvallen van paniek, anderen zijn angstig voor specifieke dingen, dieren of situaties.

Anxiety is the dizziness of freedom.
Søren Kierkegaard

Angstige gespannenheid kan bij mensen een vrijwel constante metgezel zijn. Vaak hebben deze klachten betrekking op alledaagse situaties die objectief gezien geen bedreiging vormen. Je weet dat je angst irrationeel en onnodig is maar toch is het er. Het kan zijn dat jij je daarover schaamt, het verbergt en er niet met anderen over praat.

Tegelijkertijd is de angst ook reëel en bedreigend. Je lichaam reageert er ook op door een verhoogde bloeddruk, meer transpireren, last van hartkloppingen etc. Als je overvallen wordt door paniek kun je werkelijk het gevoel hebben dat je geen adem meer krijgt en doodgaat. Angstklachten gaan bijna nooit vanzelf over. Het goede nieuws is dat ze vaak heel goed zijn te behandelen.