Emoties

De kracht van emoties beheersen.

Emoties zijn heerlijk als jij je gelukkig voelt, vervelend echter als ze je negatief overheersen. Emoties hebben een sterke invloed op ons denken en doen.

Ze kunnen leiden tot diepe dalen of extreme hoogtepunten. Je kunt je misschien wel voorstellen, dat wanneer jij emoties kunt sturen, het erg fijn is om je negatieve en heftige emoties te kunnen beheersen om zoveel mogelijk dieptepunten te voorkomen. Bij Griffioen Consult word je geholpen met het beheersen van je emoties door middel van Neuro Linguistisch Programmeren (NLP).

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Jezelf ontwikkelen en doelen realiseren met emoties

Bij negatieve emoties gaat het om een kloof tussen wens en werkelijkheid. Deze kloof kan ontstaan zijn in het verleden, of door verlangens die je hebt met betrekking tot de toekomst. Wanneer wens en werkelijkheid overeenkomen ervaren we positieve gevoelens.

Wat de aard van onze emoties ook is (positief of negatief), emoties zetten aan tot actie. We proberen om zoveel mogelijk positieve gevoelens te ervaren, waardoor we de kloof tussen wens en werkelijkheid proberen te overbruggen. Dit gaat gepaard met jezelf ontwikkelen en doelen te realiseren.

(Negatieve) emoties beheersen

Emoties beheersen begint met bewustwording van je emoties, of het nu gaat om positieve of negatieve emoties. Je kunt namelijk geen invloed uitoefenen op je emoties wanneer je er zelf niet bewust van bent. Wanneer je bewust omgaat met je emoties kun je leren om op een gezonde manier om te gaan met je emoties. Wanneer je dit ervaart, is herhaling het sleutelwoord.

Heb je wel eens last van heftige negatieve emoties, waardoor je dingen doet waarvan je achteraf spijt hebt? Dan is het belangrijk om te leren om je emoties te beheersen. Hieronder een aantal tips waarmee je heftige emoties kunt beheersen.

  • Een heel eenvoudige die je wellicht al kent is afkoelen. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen toen ik een klein meisje was en boos was. Ga maar even op de gang afkoelen. Oftewel, even weg uit de omgeving waar je bent (het liefst even naar buiten), drink een glas koud water of verkoel je gezicht met een nat washandje. Dit kan functioneel zijn, maar zeker bij terugkerende negatieve emotionele  ervaringen kan het zijn dat het niet voldoende is.
  • Denk na over je gedrag ten opzichte van de emotie die je voelt. Denk na over je gedachten bij de emotie en je vertoonde gedrag. Wat doet het met je? Dit is vooral interessant op het moment dat je niet (meer) in de emotie zit. Maar op een rustig moment waarop je neutraal kunt reflecteren op je eigen handelen.
  • Neem je emotie serieus en verantwoord je gevoelens. Een emotie komt niet vanzelf, waardoor het vinden van de oorzaak erg belangrijk kan zijn. Probeer je gevoelens te benoemen om je emoties grijpbaar te maken.

Beheers jij je emoties? Of beheersen de emoties jou?  Wil jij grip krijgen op je emoties? NLP is een manier die je kan helpen om je emoties te beheersen. Je leert hierbij waar je emoties vandaan komen, hoe je ze kunt waarderen en om kunt buigen tot kansen en krachtbronnen.