Therapie

De therapie bestaat uit sessies van 60 tot 90 minuten. De klachten die je hebt en het behandeldoel staan hierbij centraal. Deze worden zo concreet mogelijk geformuleerd.

Afhankelijk van het probleem gaan we werken op een manier die bij jou past. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende veilige, erkende en internationaal gehanteerde methodieken, zoals:

NeuroLinguïstischProgrammeren (NLP), Systemisch werken (Familie en Organisatie opstellingen), Oplossingsgerichte therapie, Time Line Therapy, Hypnotherapie, EFT, Transactionele Analyse, Lichaamsbewustzijn en Provocatieve therapie.

Er wordt o.a. gewerkt met oefeningen en opdrachten die je thuis kunt doen, zoals registratie- en schrijfopdrachten.

Writing is a form of therapy; sometimes I wonder how all those, who do not write, compose, or paint can manage to escape the madness, melancholia, the panic fear, which is inherent in a human condition.
Graham Greene, English writer, 1904–1991

Indien passend maken we gebruik van mindfulness technieken voor ontspanning en acceptatie. Eveneens kan aanvullend gebruik gemaakt worden van ondersteunende computerprogramma’s en e-coaching. Ook heb ik vaak een verhelderend artikel klaarliggen dat specifiek gericht is op je klacht.

Aanpak

Om te beoordelen of je bij mij aan het goede adres bent kun je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek van 45 minuten. In dit gesprek proberen we een eerste beeld te krijgen van je hulpvraag en bekijken we wat ik voor je kan betekenen. In dit gesprek kan je ook zelf kijken of er een ‘klik’ is, zowel met de aanpak als met mij als therapeut. Deze klik is belangrijk voor het opbouwen van een goede werkrelatie, wat een noodzakelijke voorwaarde is voor een succesvolle behandeling.

Mensen vinden het vaak spannend om hier de eerste keer te komen. Die spanning verdwijnt gelukkig snel want er wordt gewerkt naar een nieuw perspectief op een veilige plek. Een plek waar jouw privacy is gewaarborgd. We gaan samen op zoek naar de oorzaak waardoor jouw hulpvraag is ontstaan. Hieruit komen thema’s naar voren en wordt duidelijk waar het in jouw leven over gaat.

Dat zijn de aanknopingspunten om een stap vooruit te zetten, de weg vinden naar een nieuw perspectief en blijvend iets ten goede veranderen. Je leert op een nieuwe manier kijken naar je leven en ook jij kan er in slagen om je leven echt te veranderen. Achteraf zien mensen dit vaak als een zeer leerzame periode uit hun leven.

Als we besluiten om samen door te gaan brengen we eerst je klachten goed in kaart, hierbij wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst. Op basis hiervan wordt een gestructureerd plan van aanpak opgesteld. Dit plan wordt in de eerstvolgende sessie besproken om te kijken of jij je er in kan vinden. Een traject varieert meestal tussen de 8 en 12 sessies maar kan, als dat nodig is, ook langer duren. Tussendoor bespreken we regelmatig hoe de voortgang is en aan het eind volgt een evaluatie gesprek.

Omdat de locatie van Griffioen Consult gelegen is in het mooie groene buitengebied van Winterswijk is het bij sommige klachten ook mogelijk om al wandelend een zogenaamde ‘Walk & Talk’ sessie te houden.